FORSKNINGSTEMA. Ett tjugotal kvinnor i olika åldrar stretchar i den ljusa gympasalen hos Friskis & Svettis i den nya stadsdelen Hagastan i Stockholm. Fyra av dem är forskare på Karolinska Institutet på andra sidan Solnabron. De övriga är kvinnor som nyligen behandlats för bröstcancer. Alla har de deltagit i studien Optitrain, som stöds av Cancerfonden och som utvärderar effekten av träning för den som behandlas med cytostatika.
– Från första cytostatikabehandling lottar vi till konditionsträning, kondition och styrka, eller till en kontrollgrupp, berättar Yvonne Wengström, onkologisjuksköterska och docent som är ansvarig för studien.
Kvinnorna får ett personligt träningsprogram i ett gym på onkologiskt rehabcenter på Karolinska Universitetssjukhuset, där de själva bokar in sig två gånger i veckan i 16 veckor.
– Många tycker det är kämpigt att gå till ett vanligt gym – här kan alla hänga av sig peruken och gå in och träna, alla ser lika ut. Alla har en coach i gymmet, en sjuksköterska eller fysiolog som peppar och kollar att de tränar på rätt nivå, berättar Yvonne Wengström.
Totalt ska 240 kvinnor delta i studien och hittills har drygt 100 börjat eller avslutat sin träningsperiod. De har fått bära aktivitetsmätare, muskelbiopsier och blodprover har tagits och djupintervjuer har gjorts. Målet är framför allt att minska biverkningarna av behandlingen, som illamående, trötthet, att blodvärden och muskelmassa påverkas negativt av cytostatikan.

Yvonne Wengström leder studien Optitrain.
Känner sig starkare
Än finns inga färdiga resultat, men i de intervjuer som gjorts är hälsoeffekten tydlig, berättar Yvonne Wengström. Kvinnorna känner sig starkare, många tycker att de har fått ett gyllene tillfälle att ta hand om sig själva och sin kropp.
– Många är trötta på etiketten ”bröstcancerpatient”, och tycker det är skönt att kunna vända samtalet från att var den sjuka till att tala om att ”så tränar jag”. I stället för att vara offer kunde de känna sig starka, fortsätter hon.
Tyvärr får inte alla cancerpatienter tillgång till den rehabilitering som de skulle behöva, och forskarna har insett vikten av fortsatt stöd efter studien. Därför har de utvecklat ett samarbete med Friskis & Svettis, för prova på-träning och inspirationsföreläsningar. Tanken är också att man ska kunna få coachning och prata om sena biverkningar. Dagens sammankomst är den första. En av deltagarna är Louise Schlyter.
– För mig var det självklart att träna under behandlingen, jag har alltid tränat och är utbildad i hälsosamt ledarskap. Träningen har också varit en ventil att få ut lite ilska över sjukvården, för man blir inte alltid så bra bemött, säger hon.
Får inte skuldbelägga
Louise Schlyter och flera andra av deltagarna framhåller att budskapet om livsstil och cancer kan vara provocerande för den som har fått cancer.
– Sjukvården får absolut inte skuldbelägga eller förutsätta att vi inte tränar. Många av oss har ätit bra och varit aktiva – men drabbats ändå, säger hon.
Cancer beror på många olika saker, där gener och miljö spelar in, livsstilen är bara en del. Det framhåller forskaren Helene Rundqvist.
– Träningen är ingen behandling, men den är ett viktigt komplement, något vi själva kan göra, säger hon.

Jessica Norrbom, Yvonne Wengström, Helene Rundqvist och Sara Mijwel är fyra av forskarna bakom studien.
FAKTA: Fysisk aktivitet kan minska risken för cancer, starkast är bevisen för tjock- och ändtarmscancer och bröstcancer. Mekanismerna är inte helt kända, men minskad övervikt, påverkade hormonnivåer och immunförsvar är möjliga förklaringar. Träning kan även minska biverkningar av cancerbehandling och öka livskvaliteten. Cancerfonden rekommenderar minst 30 minuter medelintensiv fysisk aktivitet de flesta av livets dagar. Det kan vara en rask promenad eller ett simpass, det viktiga är att pulsen höjs.
Läs mer om prevention, hur dina livsstilsval kan minska risken att få cancer.
FORSKNINGSTEMA: BRÖSTCANCER. Under oktober och Rosa Bandet-kampanjen sätter vi extra fokus på bröstcancer. I flera artiklar berättar vi om forskning – som med hjälp av dina bidrag till Cancerfonden – hela tiden tar nya steg i kampen mot kvinnans vanligaste cancersjukdom.
