
Thomas Helleday, professor vid Karolinska Institutet, tar oss närmare en framtid utan cancer. Foto: Gustav Kaiser
FORSKNINGSTEMA: Ett läkemedel som slår mot alla former av cancer – utan att ge några större biverkningar. Det låter lite för bra för att vara sant, men är just vad professor Thomas Helleday vid Karolinska Institutet försöker att utveckla tillsammans med sina kolleger.
Det handlar om ett helt nytt sätt att angripa cancer, genom att rikta in sig på egenskaper som är gemensamma för alla typer av tumörceller i stället för på genetiska förändringar som är specifika för enskilda cancerformer.
En sådan gemensam egenskap är att alla tumörer är beroende av ett enzym kallat MTH1 för att överleva. Enzymet skyddar cancercellerna från att så kallade fria radikaler byggs in i deras DNA och dödar dem. Friska celler har låga nivåer av fria radikaler och behöver därför inte enzymet.
Det Thomas Helleday nu arbetar med är ett läkemedel som hämmar detta enzym och på så vis dödar enbart cancerceller.
– Det gör att vi får en behandling som är generell för alla cancerformer men som inte har så mycket biverkningar som traditionell cytostatika eller andra riktade behandlingar, säger Thomas Helleday.
Men vägen till en färdig behandling är lång. Ännu har läkemedlet bara testats i provrör och på mänskliga tumörer i djurmodeller.
– Vi har sett att aggressiva, resistenta tumörer svarar bra på behandlingen och tror därför att patienter med sådana tumörer kan ha störst nytta av den. Det finns heller inte så mycket att välja på för den här gruppen och därför tycker vi det är angeläget att börja med dem.
Först måste forskarna garantera att behandlingen är säker, därefter är förhoppningen att dra igång en studie med patienter under nästa år. Planen är att studien ska pågå i flera länder och i Sverige blir det troligen i första hand patienter med långt framskriden bröstcancer eller malignt melanom som får testa läkemedlet, tror Thomas Helleday.
Även om han har stora förhoppningar påpekar han att det sannolikt inte handlar om att kunna bota cancer som spridits i kroppen.
– I dag finns inga botemedel mot metastaserad cancer och jag tror inte heller att detta blir ett botemedel. Men det kan göra att man får längre tid att leva. Om allt går som vi hoppas tror jag att vi kan ha ett läkemedel på marknaden om fyra till fem år.
FORSKNINGSTEMA: BRÖSTCANCER. Under oktober och Rosa Bandet-kampanjen sätter vi extra fokus på bröstcancer. I flera artiklar berättar vi om forskning – som med hjälp av dina bidrag till Cancerfonden – hela tiden tar nya steg i kampen mot kvinnans vanligaste cancersjukdom.
