
Karin Johansson, docent och sjukgymnast vid Skånes onkologiska klinik, har forskat om lymfödem, svullnader som kan drabba cancerpatienter efter behandlingen.
FORSKNINGSTEMA: I tisdag fick vi en inspirerande föreläsning till morgonkaffet här på Cancerfonden. Karin Johansson, docent och sjukgymnast vid Skånes onkologiska klinik, föreläste om sin forskning om lymfödem hos bröstcancerpatienter. Under hela 25 år har hon fått stöd från Cancerfonden.
– Det här är forskning som verkligen direkt har kommit patienterna till nytta, berättade hon entusiastiskt.
Lymfödem är svullnader som ofta drabbar cancerpatienter efter behandlingen. Bland bröstcancerpatienter som tagit bort lymfkörtlarna i armhålan och fått strålning mot samma område får mellan 35 och 40 procent en ständigt svullen arm. Hos cancerpatienter som tagit bort körtlar i ljumsken kan benet att svullna. Förklaringen är att lymfkörtlarna behövs för att transportera bort lymfan, som annars ansamlas. Svullnaden kan sedan omvandlas till fett.

Karin Johansson, docent och sjukgymnast vid Skånes onkologiska klinik.
Det som förde Karin Johansson in på det här forskningsspåret var hennes egen moster, som drabbades på 80-talet. Då fanns liten kunskap om hur ödemen skulle behandlas och det var inte ovanligt att den drabbade armen blev dubbelt så tjock som normalt. Karin Johanssons första studier visade att massage och en behandling med tryckmanschett fungerade, men ännu bättre var det att lägga ett vadderat bandage om armen.
– Efter en intensivbehandling får man använda en kompressionsärm kontinuerligt, för att undvika svullnad och fettomvandling, förklarar Karin Johansson.
Tidigare fick patienter med lymfödem veta att de skulle ta det lugnt och inte anstränga armen för mycket. Men i början på 2000-talet började det komma forskning som visade att fysisk aktivitet inte bara kan förebygga cancer, utan kanske även minska risken för återfall.
– Jag insåg att vi inte längre kunde passivisera lymfödempatienterna. I stället borde de aktiveras, berättar Karin Johansson.
Hon började utvärdera olika former av styrketräning, och det visade sig att både lätt och intensiv träning minskar svullnaden och ökar styrkan i den drabbade armen. Sedan dess har träning blivit ett naturligt inslag i rehabiliteringen av kvinnor med lymfödem – men förändringar sker inte över en natt.
– Det här är en 180 graders vändning – det tar tio år att ändra synen runt om i sjukvården. Forskning behövs för att ändra gamla rutiner! Och det känns härligt att ha varit med om hela den här utvecklingen, säger Karin Johansson.
FORSKNINGSTEMA: BRÖSTCANCER. Under oktober och Rosa Bandet-kampanjen sätter vi extra fokus på bröstcancer. I flera artiklar berättar vi om forskning – som med hjälp av dina bidrag till Cancerfonden – hela tiden tar nya steg i kampen mot kvinnans vanligaste cancersjukdom.
