De självklara huvudpersonerna på måndagens gala ”Tillsammans mot cancer” var de drabbade som i starka inslag berättade om sina liv och sina erfarenheter av cancer. Den andra huvudrollen spelade forskningen och forskarna.
– Om jag hade blivit sjuk för fem år sedan hade jag inte suttit här i dag, berättade Annica Thimgren, en 33-årig småbarnsmamma som lever med spridd hudcancer.
Under de senaste åren har forskningen gått framåt och Annica har fått ett nytt läkemedel som har fått nästan alla metastaser att försvinna. Nu är hennes stora rädsla att medicinen ska sluta verka.
– Jag lägger hela mitt hopp på forskningen, sade hon.
Många stora genombrott är nära, och det är tack vare – som Kristin Kaspersen uttryckte det – Sveriges mest envisa människor; forskarna.
– Jag tror inte att jag har känt en enda dag att det är hopplöst, vi kan bota väldigt många fler patienter tack vare forskningen. Nu behöver vi omvandla ny kunskap till nya läkemedel, sade Bengt Westermark, professor och under tio år ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
– Jag har idéer. Men jag har inte tillräckligt med pengar att fullfölja tankarna, fortsatte han.
![](http://blogg.cancerfonden.se/wp-content/uploads/2014/10/anna_karlsson3_200.jpg)
Anna Karlsson, vetenskaplig sekreterare.
Men pengar till forskningen blev det, nästan 90 miljoner kronor under Rosa Bandet-kampanjen och galan sammantaget. Morgonen efteråt var Anna Karlsson, vetenskaplig sekreterare på Cancerfonden, märkbart tagen.
– Vi cancerforskare är otroligt tacksamma och överväldigade av det förtroende och de förväntningar som svenska folket har på vår forskning. Vi kommer att göra allt som står i vår makt att leva upp till dem.
Att målet för galan var att få fler månadsgivare är viktigt för forskarna. De måste få förutsättningar att driva projekt som innebär stora utmaningar och som tar tid. Stödet behöver vara långsiktigt för att de ska kunna satsa allt för att hjälpa de sjuka.
– De som delade med sig av sina liv under galan ger stor förståelse för att forskningen inte är till för sin egen skull, utan för de drabbade. Och vi forskare känner ett starkt engagemang för dem, sade Anna Karlsson.
![](http://blogg.cancerfonden.se/wp-content/uploads/2014/10/anna_karlsson3_200.jpg)